Brussels regeerakkoord – Bernard Clerfayt van het stadhuis van Schaarbeek naar de Brusselse regering

Brussels regeerakkoord - Bernard Clerfayt van het stadhuis van Schaarbeek naar de Brusselse regering

De politieke carrière van Bernard Clerfayt speelde zich voornamelijk af in Schaarbeek, waar hij 19 jaar burgemeester is en symbool staat voor de vernieuwing en ontwikkeling van de gemeente. Een tiental jaar geleden was hij gedurende enkele jaren staatssecretaris van Financiën. Nu wordt hij Brussels minister. Hij wordt bevoegd voor Werk, Professionele Vorming, Digitalisering, Lokale Besturen en Kinderbijslag. Bernard Clerfayt is geboren in 1961 en haalde een diploma Economie van de UCL. Hij kreeg de politiek met de paplepel binnen als zoon van Georges Clerfayt, een van de kopstukken van het FDF in de jaren 1970-1980. Als student sluit hij zich aan bij de partij en in 1988 wordt hij voor het eerst in de gemeenteraad van Schaarbeek gekozen. Een jaar later doet hij zijn intrede in de Brussels Raad, de voorganger van het Brussels parlement.
In 1994 wordt hij schepen en zes jaar later burgemeester. Die functie bekleedt hij sindsdien. In 2006 slaagde hij erin zijn burgemeesterssjerp te behouden, ook al moest hij het opnemen tegen PS-vicepremier Laurette Onkelinx.
In maart 2008 volgde Clerfayt Hervé Jamar op als staatssecretaris van Financiën, belast met de modernisering van het departement, de strijd tegen de fiscale fraude en milieufiscaliteit. Hij bekleedt de functie tot december 2011, het ogenblik van de splitsing van MR en FDF.
In 2015 is hij tegenkandidaat van Olivier Maingain voor het voorzitterschap van de partij, maar hij bijt met iets meer dan een vijfde van de stemmen in het zand. In 2019 was hij lijsttrekker voor het Brussels parlement. Bij de formatie vormde hij samen met Maingain het DéFI-onderhandelingsteam.

bron: Belga