Ewan realiseert met ritwinst kinderdroom

door
Belga
Leestijd 2 min.

Caleb Ewan was al een paar keer dicht bij ritwinst in de Tour, maar greep telkens naast de zege. Woensdag schoot hij wel raak, zijn eerste overwinning in de Tour de France. "Ik ben er blijven in geloven", zegt hij. "Dat moet ook en kijk, hard werken loont. "Telkens kwam ik er dichtbij in de voorbije vier sprints", deed hij zijn verhaal, "Mijn team verloor nooit het vertrouwen in me en ik verloor nooit het vertrouwen in mijn sprints. Het is me in het verleden al vaker gebeurd dat ik lang moet wachten op de zege. In de Giro miste ik al het roze omdat ik in de sprint niet won, er waren nog al grote wedstrijden waar ik tweede werk en er naast greep. Ook in de jongste Giro duurde het tot rit acht. Dat brengt me niet meer van de wijs. Ik weet gewoon dat als ik hard blijf werken, resultaat zal volgen. De puzzelstukken moesten gewoon eens in elkaar vallen en vandaag heb ik dat geluk aan mijn zijde, verloopt alles perfect."

"Op een km of tien voor de streep zat ik achter mijn ploegmaat Jasper De Buyst. Hij viel en toen belandde ik plots helemaal achterin het peloton. Roger Kluge kwam me halen, en hij bracht me gewoon van de staart naar het wiel van Groenewegen in de laatste km. Toen ik daar zat, had ik wat tijd om te herstellen. En gelukkig had ik aan het eind de benen om te winnen. Die sprint win ik met een klein verschil, maar ik denk gewoon dat ik het tactisch slimmer speel. Quick Step wilde mijn wiel afpakken, maar dat stond ik niet toe. Ik zat perfect geplaatst, op 500 meter raakte ik wel nog een beetje ingesloten, maar het kwam nog goed en kwam perfect uit die laatste bocht. Ik weet dat het niet gemakkelijk is om Dylan te verslaan, hij is zeer snel en zijn ploeg was al op 20 km van het eind aan het werk. Hij zat voor mij, ik liet hem de sprint aanzetten en daarna maakte ik gebruik van zijn slipstream om hem te remonteren. Dat gaf me de snelheid om hem voorbij te komen. Het verschil is niet groot, maar ik win en dat is het belangrijkste."

Het is voor Ewan zijn eerste Tourzege, hij heeft nu ritzeges in alle grote rondes. "Ik win in de Tour, dat is de realisatie van een jongensdroom. Als kind heb ik van geen andere wedstrijd gedroomd om te winnen dan deze. Dit kan ik niet geloven, de Tour speelt zich zo ver af van Australië, iets dat we enkel kennen van tv, ik kan niet geloven dat ik hier ben en een rit win."

bron: Belga