Brusselse formatie - Nog steeds geen witte rook

door
Belga
Leestijd 2 min.

Woensdag omstreeks 1.30 uur zaten Groen, Open Vld, one.brussels-sp.a, PS, Ecolo en DéFI nog steeds samen op het kabinet van Brussels minister-president en formateur Rudi Vervoort (PS) om de laatste knopen te ontwarren in de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Naar verluidt gaat het niet om de volledige delegaties van de zes. Na een dag vol hindernissen hadden de sleutelfiguren van de zes delegaties zich dinsdagavond teruggetrokken in het kabinet-Vervoort. Om 20.30 uur hadden de onderhandelaars het Brussels Parlement verlaten met de mededeling dat ze een uurtje pauze namen om een hapje te eten. Ze hadden afgesproken niet meer naar het parlement terug te keren, maar in alle discretie naar een geheime plek te trekken. Dat bleek het kabinet van de minister/president-formateur te zijn, kon worden afgeleid uit hun wagens die in de buurt geparkeerd stonden.

De landing van de Brusselse formatie blijkt er alvast één te zijn met de nodige hindernissen. Aanvankelijk was de ultieme vergadering maandag aangekondigd, maar na een kleine twee uur werd die opgeschort omdat Open Vld de deelname van MR aan de hoofdstedelijke regering opnieuw op tafel gelegd had. Op 24 juni, toen de officiële formatie van start moest gaan, waren de Vlaamse liberalen niet aan de onderhandelingstafel verschenen om dezelfde reden. Pas een week later werd formatie echt op gang gefloten na een onderhoud tussen de formateurs, Vervoort en Elke Van den Brandt (Groen).

De onderhandelingen verliepen in een positieve sfeer, hoewel Open Vld het verzoek om ook de MR aan boord te hijsen nooit formeel had afgezworen. Het dossier kwam maandag opnieuw boven water en bij de tweede poging om de coalitiegesprekken af te ronden op dinsdag, was het opnieuw Open Vld die niet mee aan tafel aanschoof. Onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz hielden intern overleg met partijvoorzitster Gwendolyn Rutten. Rond 18 uur zat iedereen dan eindelijk rond tafel.

De sfeer leek goed tot rond 20.30 uur de motor opnieuw begon te sputteren en de delegaties vertrokken uit het Brussels Parlement voor een eetpauze. In werkelijkheid trokken de tophandelaars van de zes partijen naar het kabinet van de minister-president om verder te werken. Het is niet duidelijk of men nog bezig is met de laatste lezing van de teksten, de afbakening en verdeling van de bevoegdheden, ...

Maar veel witte rook viel daar woensdagochtend om 1 uur nog niet te ontwaren.

bron: Belga