Deze straat in Wales is de steilste ter wereld

Foto Twitter

Moet je ook al puffen als je de wielrenners in de Tour de France zich over col na col ziet hijsen? Dan ga je beter niet naar Wales, waar de straat Ffordd Pen Llech in het stadje Harlech door het Guinness Book of Records is uitgeroepen tot de steilste ter wereld. 

Een weg in Nieuw-Zeeland kon tot nu toe pronken met die titel. Nu moet je dus in Harlech zijn om het stevigst te klimmen, hoewel het stadje vooral bekend is om zijn middeleeuws kasteel, prachtige kustlijn en panoramische vergezichten. Nu heeft een straat in de kustplaats, geflankeerde door 300 jaar oude huizen, de titel van “allersteilste” overgenomen van een straat in Nieuw-Zeeland.

Harlech waagde zich aan de ‘wereldrecordpoging’ nadat een inwoner afgelopen zomer het straatje naar beneden reed en opeens opmerkte hoe steil het er eigenlijk is. Begin januari van dit jaar werd een officiële meting gedaan en de resultaten ervan gingen meteen richting Guinness World Records. En wat blijkt nu? Ffordd Pen Llech heeft een stijgingspercentage tot 37,5%, twee procent meer dan de Nieuw-Zeelandse concurrent.

Criteria

In totaal moest aan tien criteria worden voldoen voor de controleurs. Zo kon het stadje geen grondtekening voorleggen, maar dat kon blijkbaar gerechtvaardigd worden omdat de straat er al minstens 1.000 jaar ligt en grondplannen pas vanaf de 19de eeuw gebruikt werden.

Om in aanmerking te komen voor de titel, moet een straat ook vaak door het publiek worden gebruikt en moeten voertuigen kunnen passeren.