Peruaanse ex-president Toledo opgepakt in VS met oog op uitlevering

door
Belga
Leestijd 1 min.

In de Verenigde Staten is de Peruaanse ex-president Alejandro Toledo (2001-2006) dinsdag opgepakt met het oog op zijn uitlevering aan Peru. Dat heeft het Peruaanse parket gemeld. De regering in Lima had om de uitlevering van Toledo gevraagd omdat hij door het gerecht wordt verdacht van corruptie. Het onderzoek naar de oud-president kadert in het corruptieschandaal rond de Braziliaanse groep Odebrecht. Toledo verhuisde naar de VS nadat hij in zijn thuisland in verdenking werd gesteld van het aannemen van steekpenningen ter waarde van miljoenen dollar. Zelf ontkent hij de beschuldigen.

Het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht zou gedurende meer dan een decennium in totaal 788 miljoen dollar hebben uitgegeven in een tiental landen in de regio om lucratieve staatscontracten af te kopen. Het bedrijf gaf toe dat tussen 2005 en 2014 maar liefst 29 miljoen dollar aan steekpenningen werd betaald in Peru.

Het onderzoek naar het corruptieschandaal leidde de onderzoekers naar vier voormalige presidenten van Peru. Naast Toledo gaat het om Ollanta Humala (2011-2016), Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018) en Alan Garcia (1985-1990 en 2006-2011), die in april zelfmoord pleegde toen de politie hem in zijn woning kwam oppakken. Ook de oppositieleidster Keiko Fujimori wordt ervan beschuldigd illegale fondsen van de bedrijvengroep Odebrecht te hebben aanvaard tijdens de verkiezingscampagne van 2011.

bron: Belga