Onderhandelaars vol goede moed om landing met zes definitief in te zetten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met 24 uur vertraging ondernemen de onderhandelaars van de zes partijen - Groen, Open Vld, one.brussels-sp.a, PS, Ecolo en DéFI - een nieuwe poging om tot een definitief akkoord te komen voor een nieuwe Brusselse regering. Maandag werd de plenaire vergadering na enkele uren opgeschort nadat Open Vld andermaal erop aandrong om de MR mee aan boord te halen. Maar daar kan voor de Franstalige partijen geen sprake van zijn. Open Vld zat maandagavond nog samen over de kwestie, maar naar verluidt zouden de onderhandelaars Guy Vanhengel en Sven Gatz de tafel niet verlaten als ze geen positief antwoord krijgen op hun verzoek.

"We hebben met zes partijen de wil om zo snel mogelijk af te ronden en samen een mooi akkoord af te sluiten", antwoordde Laurette Onkelinx (PS) op de vraag of er een kans was dat MR nog tot de Brusselse regering zou toetreden. Volgens haar hebben de technische werkgroepen, die aan het werk gezet werden nadat de vergadering maandagnamiddag werd opgeschort, goed werk geleverd, maar ze bleef voorzichtig over wanneer er witte rook kon verwacht worden. "Men moet nooit de laatste rechte lijn onderschatten", aldus Onkelinx.

"Ik wil voortwerken met de zes partijen met wie we in een goede sfeer de stad gaan veranderen", aldus Elke Van den Brandt (Groen). De werkgroepen hebben ook volgens haar goed gewerkt. Pascal Smet (one.brussels-sp.a) beperkte zich tot de mededeling dat "we gaan voortwerken".

Olivier Maingain was erg scherp voor de MR. "De MR wil in de Brusselse onderhandelingen inbreken en is zelfs bereid de tekst die we onderhandeld hebben bijna zonder meer te aanvaarden", aldus de DéFI-voorzitter. Maar de Open Vld-onderhandelaars hebben volgens hem de wil om de onderhandelingen te doen slagen.

"We moeten de MR buiten de Brusselse regering houden, in het belang van het gewest", vervolgde Maingain, die in heel de operatie de schaduw van N-VA ontwaart. Hij verwacht een regering tegen het einde van de week "als iedereen zich aan de engagementen houdt". In de mededeling die namens de zes partijen werd verspreid na het opschorten van de plenaire vergadering werd benadrukt dat de onderhandelaars wensen dat de Brusselse regering tegen 21 juli geïnstalleerd is. De toetredingscongressen zouden ten laatste woensdag plaatsvinden. Maingain zei tenslotte dat er dinsdag wellicht al over de verdeling van de bevoegdheden gepraat zal worden.

bron: Belga