KV Mechelen krijgt gelijk van UEFA: "Blij dat BAS tijd krijgt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zolang het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) geen finale uitspraak heeft gedaan, mag KV Mechelen gewoon deelnemen aan de groepsfase van de Europa League. Dat is wat de Europese voetbalbond UEFA, die dezelfde mening was toegedaan als Malinwa zelf, tussentijds besliste. "Zolang het BAS geen uitspraak heeft gedaan, zou een Europese uitsluiting door de UEFA voorbarig zijn", zei advocaat Thomas Declerck van KVM aan het persagentschap Belga. KV Mechelen werd twee weken geleden opgeroepen om zich voor de disciplinaire instanties te gaan verantwoorden omtrent de vermeende matchfixing. Vorige week zijn de advocaten van Malinwa in Genève verschenen. Daar hielden ze vast aan hun onschuld, aan de vele procedurefouten en de ontoerekenbaarheid van KVM. "We hebben ook uitgelegd dat er een procedure via het BAS hangende is en dat de UEFA geen beslissing kon nemen over deelname aan de Europa League. Zolang het BAS geen uitspraak deed, zou die voorbarig zijn", licht meester Declerck toe.

"De UEFA is ons in die redenering gevolgd en gaat ervan uit dat KV Mechelen in de poulefase start. Die beslissing houdt geen gemotiveerd vonnis in en men wacht verder af wat het BAS doet. Het is de logische gang van zaken dat het BAS zijn werk grondig doet. We zijn dan ook blij dat de UEFA het arbitragecollege die tijd gunt."

De UEFA gaat er in afwachting van uit dat KV Mechelen in Europa aantreedt en wacht op het BAS, dat voor midden augustus een uitspraak moet doen. "Dat is nog ruim een maand voor de uiteindelijke start van de poulefase. Ondertussen zal KV zich blijven voorbereiden op deelname aan de Europa League in september."

Declerck kan op het verdere verloop van de procedure niet vooruitlopen. "Wij gaan voor de vrijspraak bij het BAS. Laat ons dat vonnis afwachten. De UEFA zal pas nadien beslissen."

bron: Belga