Iran: "Engagementen nucleair akkoord worden zeker afgebouwd"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Iran gaat zijn engagementen die het genomen heeft voor het internationaal nucleair akkoord uit 2015 "zeker" blijven afbouwen. Dat zegt de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei. "We zijn net begonnen om onze engagementen te verminderen en dat proces zal blijven doorgaan", zegt Khamenei, volgens fragmenten van een toespraak op de Iraanse televisie. Hij beschuldigt de Europeanen dat ze "geen enkele" van hun engagementen zijn nagekomen.

Iran is in mei begonnen om zijn engagementen uit het Iraans nucleair akkoord van 14 juli 2015 in Wenen soepeler te interpreteren. Dat gebeurde in een reactie op de Amerikaanse beslissing om zich eenzijdig terug te trekken uit het akkoord. Iran wou zo zijn partners aanzetten om actie te ondernemen om het pact te redden.

Het akkoord tussen Teheran en de Groep van Zes (China, VS, Frankrijk, GB, Rusland en Duitsland) kwam er na jaren inspanningen. Het akkoord beperkte het Iraanse nucleaire programma. In ruil zouden de internationale sancties tegen Iran opgeheven worden. Maar het herstel van de Amerikaanse extraterritoriale sancties tegen Teheran bedreigt het akkoord, nu Iran de economische voordelen ervan misloopt.

Iran vraagt al maanden dat de landen die zich niet uit het akkoord hebben teruggetrokken, vooral de drie Europese landen, om te helpen om de sancties te stoppen. Zo wil het zijn olie kunnen verkopen.

bron: Belga