Frankrijk sluit contract met industriëlen voor 442 pantservoertuigen voor België

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Franse ministerie van Defensie heeft eind juni een contract afgesloten met Thales, Nexter en Arquus voor de levering van 442 voor België bestemde pantservoertuigen. Dat is uit eensluidende bronnen vernomen. Frankrijk en Brussel sloten in oktober 2018 een akkoord voor de levering van 382 lichte gepantserde Griffon-voertuigen en 60 zwaardere Jaguars, gevechts- en verkenningsvoertuigen. Die worden geleverd vanaf 2025. Het contract is 1,6 miljard euro waard. Daarin zit ook de training, opleiding en het onderhoud, aldus de toenmalige minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Volgens de federale overheid zal de aankoop ook een economische return hebben van 889 miljoen euro, 60 procent voor Wallonië en 40 procent voor Vlaanderen.

De algemene directie bewapening (DGA) van het Franse ministerie van Defensie zei op 24 juni de Franse industriëlen te hebben verwittigd voor de rekening van België. Nexter leidt het project en steunt op "twee Franse strategische partners, Arquus en Thales, en de Belgische industriëlen waaronder FN Herstal en CMI, waarmee samenwerkingsakkoorden zijn afgesloten", klinkt het in een persbericht.

Nexter staat in voor de structuur van de twee voertuigen en de pantserkoepel van de Jaguar, die is uitgerust met een kanon van 40 mm. Arquus verzorgt de aandrijving, de remmen en wielen. Thales installeert technologie aan boord van de voertuigen voor de "valorisatie van gegevens en informatie die nodig zijn voor de onderlinge verbondenheid van voertuigen". Thales levert ook de uitrusting die kan vaststellen dat een raket is gelanceerd, of dat een laser op het voertuig mikt vooraleer de raket wordt afgevuurd.

Het Franse leger ontving op 4 juli de eerste Griffon-pantservoertuigen, van de 1.872 die het leger tegen 2030 zal tellen. Twee Franse Griffons zullen trouwens deelnemen aan het defilé op de nationale feestdag van 21 juli, als teken van de Frans-Belgische samenwerking.

bron: Belga