Duterte ondertekent wet die straatintimidatie strafbaar maakt

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte, zelf berucht om zijn seksistische en vrouwonvriendelijke opmerkingen, heeft een wet ondertekend die verschillende vormen van straatintimidatie strafbaar maakt. Duterte zette al op 17 april zijn handtekening onder de tekst, maar de nieuwe wet werd pas maandag bekendgemaakt. Seksuele intimidatie op basis van geslacht is niet langer toegestaan op straat of in openbare plaatsen zoals een school en de werkvloer. Wie het toch niet kan laten, riskeert een werk- of celstraf en een boete, al naargelang de ernst van de overtreding.

Staan op de zwarte lijst van verboden handelingen: iemand nafluiten, seksueel suggestieve opmerkingen maken en iemand indringend aanstaren. Ook het maken van seksistische moppen en opmerkingen, homofoob gedrag en uitingen van vrouwenhaat worden voortaan niet meer getolereerd.

Wie aanstootgevende lichaamsgebaren maakt of bijvoorbeeld in het openbaar masturbeert, riskeert zes maanden cel en minstens 200 dollar boete. Stalken, knijpen of betasten wordt eveneens bestraft met zes maanden opsluiting en een boete van minstens 600 dollar.

Dat uitgerekend Duterte een dergelijke wet heeft ondertekend, is opmerkelijk te noemen, aangezien de 74-jarige president zich in het verleden aan het gros van deze handelingen schuldig maakte.

bron: Belga