De Crem bereid tot overleg over bijkomende maatregelen tegen zwembadoverlast

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is bereid overleg te plegen met de lokale besturen over bijkomende maatregelen in de strijd tegen overlast in publieke zwembaden of recreatiedomeinen. "In dit geval is willen ook kunnen", verklaarde De Crem in een druk bijgewoonde zitting van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. De reden voor de hoge opkomst was dubbel: de commissie Binnenlandse Zaken geldt sowieso als een van de belangrijkste commissies, die zich vaak bezighoudt met veiligheidsthema's, en ze wordt deze legislatuur voorgezeten door Vlaams Belanger Ortwin Depoortere. Bovendien was er veel aandacht voor de vraag van zijn partijgenoot Dries Van Langenhove, de oprichter van het extreemrechtse Schild & Vrienden, over "de overlast van allochtonen in de recreatiegebieden en openluchtzwembaden".

Erg spectaculair verliep de zitting echter niet. Depoortere beloofde - in beide landstalen - zijn best te zullen doen een objectieve voorzitter te zijn voor alle partijen en in alle sereniteit. Van Langenhove viseerde meermaals de "allochtone jongeren" en had het over "zwembadterreur", en wilde weten op welke manier de daders duurzaam kunnen worden geweerd uit de recreatiedomeinen.

Minister De Crem veroordeelde elk soort overlast "op plaatsen die een oase van rust en ontspanning" moeten zijn. Hij merkte op dat de uitbaters en de lokale overheden in de eerste plaats bevoegd zijn om op te treden.

De minister gaf een overzicht over de maatregelen die ze kunnen nemen. Zo kunnen ze privébewakers inzetten die toegangscontroles mogen verrichten en zelfs indien ze daders op heterdaad betrappen, de betrokkenen vasthouden in afwachting van de politie. Daarnaast zijn administratieve maatregelen mogelijk, net als het opleggen van een plaatsverbod, zoals in Oostende gebeurde. Indien nodig wil de minister overleg plegen met de lokale besturen over extra mogelijkheden.

Van Langenhove was niet onder de indruk van het antwoord van de minister. Hij vond dat De Crem het probleem niet durfde benoemen en te gemakkelijk naar de lokale besturen en uitbaters keek, om in een adem ook het "gefaald veiligheids- en migratiebeleid" aan te halen. De Crem liet zich echter niet uit het lood slaan. "U mag dit doen op een partijcongres, maar niet hier in de commissie", aldus de CD&V'er.

bron: Belga