"Voedingssuplementen zijn weggegooid geld"

Neem je wel eens een voedingssuplement om je hersenactiviteit te verbeteren? Dat is dan weggegooid geld. Dat beweert een internationaal team van experts, verenigd in de Global Council on Brain Health. De onderzoekers stellen dat er geen enkel bewijs is dat bepaalde vitamines of extracten zouden helpen.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

In tien jaar tijd verdubbelde de verkoop van zogenoemde geheugensupplementen in de Verenigde Staten. Dat was voor de GCBH het aanknopingspunt om een onderzoek te starten. De supplementen zouden namelijk de hersenen een boost geven of de breinfuncties stimuleren. Maar dat is volgens de GCBH onzin. “Ze helpen in geen geval oudere mensen om hun geheugen goed te houden en kunnen in te hoge concentraties mogelijk zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.”

"Duistere middelen"

In hun rapport stellen de experts ook dat de stofjes “op geen enkele manier de ontwikkeling van dementie vertragen”. De vitamines B9 en B12 zouden daarentegen wél helpen bij concentratiestoornissen. De gezondheidsorganisatie raadt daarom mensen aan die toch de geheugensupplementen willen nemen, eerst advies vragen aan hun arts en hoe dan ook gezond te eten. “Dat helpt altijd nog beter dan die duistere middelen.”

Reclame

De GCBH is alleszins niet uit op een verbod, maar wil wel een waarschuwing de wereld in sturen. De Britse professor Linda Clare, lid van de gezondheidsorganisatie, stelt dat er ook steeds vaker reclame voor de producten wordt gemaakt. “De marketingmachine draait op volle toeren, maar zonder enige vorm van bewijs. De stofjes moeten dan ook uitgebreid getest worden, net zoals reguliere medicijnen. Nu ligt het zonder onderzoek in de winkels.”

Al denk Clare niet dat de fabrikanten daarom staan te springen. “Zulke onderzoeken zijn duur en dus financieel onaantrekkelijk voor de makers. Ze investeren dus bewust niets in onderzoek, ook omdat hun producten met slimme marketing toch wel worden gekocht.”