Amnesty International klaagt Iran aan voor propagandavideo's over hoofddoekengebod

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Iraanse autoriteiten zetten vrouwen die actie voeren tegen de verplichting om een hoofddoek te dragen zwaar onder druk om "schuld te bekennen" in propagandavideo's. Dat meldt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag. De Iraniërs doen dit door de activistes op te sluiten zonder contact met de buitenwereld, door hen te onderwerpen aan langdurige eenzame opsluiting en hen te bedreigen. Ook hun familieleden worden lastig gevallen en gearresteerd.

Amnesty International identificeerde minstens zes gevallen van dergelijke methodes sinds april 2019. Daarbij is één jonge vrouwenrechtenverdedigerster die van 2 tot 13 juli het slachtoffer werd van een gedwongen verdwijning gedurende 12 dagen.

"De vrouwen zouden helemaal niet mogen gearresteerd worden", zegt Philip Luther, research directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International. "Het is een schande dat ze nu gefolterd worden en verplicht worden om op te treden in propagandavideo's waarin ze zogezegd 'schuld bekennen'. Ze moeten meteen en onvoorwaardelijk op vrije voeten komen."

bron: Belga