Amerikaanse neonazi krijgt tweede keer levenslang voor dood betoogster

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Amerikaan met nazi-sympathieën is maandag voor een tweede keer veroordeeld tot levenslang. De man reed met zijn auto in op een groep antiracistische actievoerders in 2017 in Charlottesville. Daarbij vielen één dode en een dertigtal gewonden. Een rechter van de staat Virginia heeft James Fields (22) een tweede keer veroordeeld tot levenslang. Een federale rechtbank had dat al eens gedaan op 28 juni. Twee weken geleden werd hij veroordeeld voor federale beschuldigingen, nu voor de aanklachten van de staat, waaronder de moord op actievoerster Heather Heyer (32).

Op 12 augustus 2017 was Fields naar Ohio gereden om er deel te nemen aan een bijeenkomst van extreemrechtse groeperingen in Charlottesville. Hij reed er een groep pacifistische tegenbetogers aan en bracht zo ook Heyer om.

Volgens de aanklacht tegen hem had hij verschillende accounts op sociale media waarop hij zijn steun betuigde aan het blanke racisme en aan het Derde Rijk. Hij pleitte voor geweld tegen zwarten en Joden.

Het drama choqueerde niet alleen de VS. En president Donald Trump kreeg kritiek omdat hij in eerste instantie weigerde om de extremistische militanten te veroordelen.

Volgens het observatorium van extremistische groepen Southern Poverty Law Center werden sinds 2014 in de VS 81 personen om het leven gebracht door "individuen onder invloed van radicaal rechts". Het jaar 2018 was het meest dodelijke, met een veertigtal slachtoffers.

Bron: Belga