Tour de France - Oliver Naesen wordt vierde: "Plannetje werkte niet"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Oliver Naesen (AG2R) finishte zondag als vierde in de negende Tourrit. "Jammer, ik had met Jasper Stuyven en Tiesj Benoot afgesproken om een Belg te proberen laten winnen. Het was zeker niet gemakkelijk in deze rit, maar ons plannetje heeft helaas niet gewerkt." "Ik heb er in geloofd, natuurlijk", aldus Oliver Naesen. "Dat moet ook. Als je dat niet doet, kan je beter stoppen. Geloof is het begin van alles. Als je hoofd er niet naar staat, kan je ook niet presteren. Dus ik ging er voluit voor. Al bij al viel het nog mee qua inspanning vandaag. Ja, het ging hard om in de vlucht te geraken, maar daarna hadden we snel door dat de ontsnapping tot het eind zou dragen en moesten we niet te hard rijden. Alleen in de laatste 50 km was het nog eens 'full gas'."

De Belgen spraken met elkaar onderweg. "Natuurlijk, je wil toch graag dat er dan een Belg wint en we hadden een plannetje klaar. We waren van plan om van ver aan te vallen, nog voor die slothelling, want we waren toch met een aantal zeer goede renners op pad. Zo'n Soler, die heeft wel al Parijs-Nice gewonnen. Voor het zelfde geld rijdt hij of een andere 'kadee' ons er allemaal af bergop. Dus dat wilden we voorkomen. Alleen, dat lukte niet, want plots was die Pöstlberger weg. We moesten stevig aan de bak."

Op het eind reed Benoot weg met Impey. "Op die laatste klim heb ik mijn eigen tempo gereden. Ik probeerde aan te klampen op het steile eerste stuk, anderhalve kilometer ongeveer. Impey zat nog bij ons naar het schijnt, maar opeens reed hij weg. Toen ik gelost werd, ben ik zo rap mogelijk blijven rijden met Jasper. We hadden afgesproken onderweg dat we ons tot de finish zouden gooien. En dan hoop je op het scenario dat Tiesj niet verder rijdt met Impey, want die is toch sneller, maar hij doet dat toch. Het was ons niet gegund. We hebben ons echt gesmeten, maar kwamen tekort. Dat is niet simpel hé, koplopers terugnemen met die moto's. Dat is geen kritiek. Dat weet je gewoon als renner: het is het voordeel van diegenen die aanvallen, de moto moet de aanval in beeld brengen en dat helpt. Maar Impey is wel een verdiende winnaar."

Naesen rijdt in de Tour vooral in dienst van Romain Bardet, maar krijgt ook een paar kansen van de ploeg om zelf aan te vallen. "Dat was gisteren, maar toen lukte het niet, en vandaag. Er komen er wellicht nog, ik bekijk het dag per dag en ga mijn best blijven doen."

bron: Belga