Wilfried Vandaele nieuwe tijdelijke voorzitter Vlaams Parlement

Wilfried Vandaele nieuwe tijdelijke voorzitter Vlaams Parlement

Het Vlaams Parlement heeft in een korte zitting Wilfried Vandaele (N-VA) aangeduid als voorzitter van de assemblee in opvolging van zijn fractiegenoot Kris Van Dijck, die donderdag ontslag nam. De zitting werd geleid door eerste ondervoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang). Uit protest hielden de PVDA-verkozenen een blad met de tekst “niet in onze naam” omhoog. De hele zitting duurde amper tien minuten. Aangezien er geen tegenkandidaat was, werd Vandaele bij handgeklap aangeduid. De nieuwe tijdelijke voorzitter zei dat hij met ‘gemengde gevoelens’ op de voorzitterszetel plaatsnam, maar vond zijn aanduiding toch een hele eer. “Het toont aan dat er in de politiek wel degelijk banden gesmeed kunnen worden over de partijgrenzen heen”.

Wilfried Vandaele erkende dat hij wel eens scherp uit de hoek kan komen, maar beloofde als parlementsvoorzitter net als Jan Peumans een bruggenbouwer te zijn en elk parlementslid correct te behandelen.

Tijdens de korte zitting legde ook Freya Saeys (Open Vld) de eed af als parlementslid in opvolging van Herman De Croo die zoals aangekondigd ontslag genomen heeft als parlementslid. De Croo zou normaal zijn mandaat niet opgenomen hebben, maar legde toch de eed af om te voorkomen dat Filip Dewinter de installatievergadering zou leiden.

bron: Belga