Eerste mislukte lancering van Europese Vega-raket

door
Belga
Leestijd 1 min.

De lancering van een Europese Vega-raket vanop de lanceerbasis in Kourou, in Frans-Guyana, is deze ochtend mislukt. Ongeveer twee minuten na de start was er een ernstig probleem, zei een woordvoerder van het Franse bedrijf Arianespace. "In naam van Arianespace wil ik mij verontschuldigen bij onze klanten voor het verlies van hun vracht." Het is de eerste mislukte lancering van een Vega-raket. De lancering van de draagraket was al tweemaal uitgesteld wegens ongunstige weersomstandigheden en een sterke wind boven Kourou. Het Europese ruimtevaartagentschap Esa heeft daar, ten noorden van Brazilië, zijn lanceerbasis.

De Vega-raket moest in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten de aardeobservatiesatelliet FalconEye1 in de ruimte brengen. FalconEye1 zou beelden met hoge resolutie opnemen en ze weer naar de aarde zenden.

De Vega is, met zijn dertig meter hoogte, de kleinste draagraket van Arianespace. Ze is geschikt voor kleine communicatie- en wetenschappelijke satellieten. De eerste succesvolle vlucht dateert van 13 februari 2012. Volgens Arianespace wordt de raket drie- tot viermaal per jaar de ruimte in geschoten. Naast de Vega lanceert Arianespace ook de Ariane 5 en de Russische Sojoez.

Bron: Belga