Door ontslag Van Dijck wordt Dewinter de facto Vlaams Parlementsvoorzitter

Door ontslag Van Dijck wordt Dewinter de facto Vlaams Parlementsvoorzitter

Door het ontslag van Kris Van Dijck wordt eerste ondervoorzitter Filip Dewinter de facto voorzitter van het Vlaams Parlement. Dewinter zelf vindt het “oneervol” dat hij door het ontslag nu voorzitter wordt. “Ik zat hier niet op te wachten en was liever op een andere manier voorzitter geworden”, zegt de Vlaams Belanger in een reactie aan het persagentschap Belga. Hij kondigde aan dat hij morgenochtend het bureau van het parlement zal samenroepen om zich te beraden over wat er nu verder moet gebeuren. “Blijf ik aan als voorzitter tot er een nieuwe regering is, of vinden de andere partijen dat er een nieuwe voorzitter ad interim moet komen”, aldus nog Dewinter, die benadrukt dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt.

Dewinter zegt dat hij het reglement nog niet heeft nagekeken over de zaak en dat ook de diensten nagaan wat er precies kan en moet gebeuren. In principe schuift Dewinter als eerste ondervoorzitter van het parlement door na het ontslag van Van Dijck. Dewinter krijgt daarbij alle bevoegdheden van een parlementsvoorzitter.

Over de feiten zelf, wil hij niets kwijt. “Dat is een privézaak. Maar als er politieke uitlopers zijn met fraude, is dat natuurlijk een ander paar mouwen”. Dewinter benadrukt echter dat Van Dijck het voordeel van de twijfel geniet en het recht op verdediging heeft. “Dit werpt geen goed licht op de politiek. Een diepgaand onderzoek zal zeer nuttig zijn”, besluit hij.

bron: Belga