"Als het klopt, wordt positie Van Dijck onhoudbaar"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Als dit verhaal klopt, en ik benadruk die premisse, dan is de positie van Kris Van Dijck als parlementsvoorzitter onhoudbaar en moet N-VA een nieuwe voorzitter aanduiden. Ik vraag dan ook dat het Uitgebreid Bureau versneld wordt samengeroepen als dit klopt", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska aan het persagentschap Belga. Sp.a-fractieleider Conner Rousseau treedt Rzoska bij. "Ik zou persoonlijk vorige week als zijn opgestapt na het verhaal van het dronken rijden, maar als dit verhaal klopt, zit Kris Van Dijck met een probleem en lijkt zijn positie onhoudbaar", aldus Rzoska. De Groen-fractieleider vindt dat N-VA een nieuwe voorzitter moet aanduiden als het bericht wordt bevestigd.

Ook sp.a-fractieleider Conner Rousseau reageerde op dezelfde manier op de berichten rond Kris Van Dijck. "De parlementsvoorzitter heeft in zijn 11 julitoespraak gesproken over verantwoordelijkheid. Wel, als dit verhaal klopt, moet Van Dijck zijn verantwoordelijkheid nemen", stelt Rousseau. Volgens hem heeft Van Dijck in zijn toespraak ook gewezen op het belang van een stabiele context. "Als dit verhaal klopt, kan je niet meer spreken van een stabiele context. Dan heeft Van Dijck op twee weken tijd twee keer de wet overtreden en moet er een nieuwe voorzitter komen", aldus Rousseau.

Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) heeft na zijn 11 julitoespraak vroegtijdig de viering op het Brusselse stadhuis verlaten. Volgens een artikel van P-magazine zou hij samen met een prostituee fraude hebben gepleegd. Het online artikel werd gepubliceerd op het moment dat hij zijn 11 julitoespraak hield. Geen van de N-VA-woordvoerders wil voorlopig reageren op het bericht. Een bevestiging of de beschuldigingen kloppen, is er ook nog niet.

bron: Belga