Weyts fietst met Vlaanderen naar Europese kopgroep

Weyts fietst met Vlaanderen naar Europese kopgroep

Vlaanderen is in topvorm en daarom is de politieke onzekerheid geen ramp. Dat heeft Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA) vandaag verklaard in zijn 11 julitoespraak voor het diplomatiek korps. Hij verzekerde dat Vlaanderen klaar staat om tijdens de komende legislatuur weg te springen uit het peloton en aan te sluiten bij de kopgroep. De onderhandelingen voor een federale en Vlaamse regering zitten op slot. Op federaal niveau zal er nog heel wat water naar de zee moeten vloeien om PS en N-VA – de twee grootste partijen in beide landsdelen – samen aan de onderhandelingstafel te krijgen. En in afwachting van wat er federaal gebeurt, besliste Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) de Vlaamse gesprekken on hold te zetten.

In zijn toespraak voor het verzamelde diplomatieke korps, doorspekt met wielermetaforen, verzekerde minister Weyts dat de politieke situatie geen reden voor ongerustheid hoeft te zijn. “Niet wanneer één ding zeker is: Vlaanderen verkeert in topvorm”. Weyts verwees daarbij naar beslissingen en hervormingen die de voorbije jaren zijn doorgevoerd. “Kort samengevat: we hebben hard gewerkt om in vorm te blijven”, aldus Weyts.

En nu is de tijd aangebroken om tijdens de komende legislatuur een volgende stap te zetten: een demarrage uit het peloton naar de kopgroep. Weyts ambieert daarbij een plaats op het podium. “Vlaanderen is klaar om zichzelf te meten met de Europese topregio’s op het vlak van onderwijs, innovatie, energiebeleid, enzovoort”, aldus Weyts. “Maar net als bij de echte Flandriens, zal het een strijd bergop worden, en zullen we ook ons verstand moeten gebruiken. Niemand heeft ooit een wedstrijd gewonnen louter op sterke benen”.

bron: Belga