Salvini ontkent Russische financiering

Salvini ontkent Russische financiering

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft herhaald dat hij nooit geld aangenomen heeft van Rusland. Dat zei de topman van de uiterst rechtse Lega na nieuwe onthullingen in de media. De website Buzzfeed zegt bewijs te hebben van een vergadering waarbij een medewerker van Salvini, Gianluca Savoini, met Russen over een illegale financiering voor de Lega discussieert. “Ik heb nooit een roebel, euro, dollar of een liter wodka aan Russische financiering aangenomen.”

Volgens Buzzfeed werd de deal op 18 oktober besproken in een hotel in Moskou, tijdens een bezoek van Salvini aan de Russische hoofdstad. Er zou sprake zijn van een financiering ter waarde van 4 procent van de verkoop van een Russisch energiebedrijf aan het Italiaanse ENI. Dat zou de Lega “tientallen miljoenen dollars” opleveren.

Buzzfeed zegt een opname van het gesprek in bezit te hebben. Andere deelnemers konden niet geïdentificeerd worden en de site kon ook niet verifiëren of de deal uiteindelijk plaatsvond.

Het weekblad l’Espresso wierp Salvini in februari dezelfde aantijgingen voor de voeten, wat hij toen ontkende. Ook hier was er melding van een ontmoeting op 18 oktober tussen Savini en Russen.

Salvini heeft altijd illegale deals met Moskou ontkend. Hij geldt als een bewonderaar van de Russische president Vladimir Poetin.

bron: Belga