Lokeren stelt voetbalbond in gebreke en schrijft UEFA aan

Lokeren stelt voetbalbond in gebreke en schrijft UEFA aan

Sporting Lokeren heeft zijn advocaat Walter Van Steenbrugge het mandaat gegeven om de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in gebreke te stellen. Dat bevestigde meester Van Steenbrugge vandaag aan persagentschap Belga. De Waaslanders, die na de tussentijdse beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) volgend seizoen definitief in 1B zullen uitkomen, leggen ook klacht neer bij de UEFA. Het BAS besliste vandaag op basis van bondsartikel B1711 dat de bondsactie te laat was ingesteld om de degradatie nog op te leggen aan KV Mechelen en Waasland-Beveren. Andere straffen kunnen wel nog, daarover wordt in een latere fase een beslissing genomen.

“Dit is een enorme kaakslag voor het voetbal. Dit is enorm beschamend, want de stukken van het federaal parket bewezen duidelijk dat er matchfixing heeft plaatsgevonden”, reageert meester Van Steenbrugge. “Artikel B1711 wordt niet doelgericht geïnterpreteerd. Ik geef toe dat de bepaling niet zo duidelijk is, maar als je die samen met de reglementen over de verjaring en onze algemene rechtsbeginselen leest, kan je alleen maar logisch besluiten dat er ook een sanctie moet kunnen volgen wanneer matchfixing pas vijf jaar later wordt vastgesteld. Deze interpretatie is van de pot gerukt, omdat dat niet spoort met de gedachte van de regelgever.”

“De KBVB had duidelijker moeten zijn, dat is een feit. Nu zit de bond met een immens probleem, want hoe leg je dit uit aan de voetbalsupporters, de benadeelde clubs en de UEFA? De geloofwaardigheid van de sport is kapot en voor Lokeren zijn de economische gevolgen niet te overzien. De club zal dan ook een schadeclaim van de KBVB eisen voor de burgerlijke rechtbank. Wij moeten als faire club ondergaan dat we de plaats waarop we recht hadden niet krijgen”, verklaart de advocaat van de Waaslanders. Ook een burgerlijke procedure om zijn plaats in 1A te krijgen, sluit Lokeren niet uit.

“Ook de UEFA zal zich ongetwijfeld vragen stellen bij deze procedure. Ik heb hen alle getapte telefoongesprekken vertaald in het Engels en opgestuurd. Vanavond nog leg ik klacht neer bij de UEFA over deze beslissing. De nieuwe voorzitter heeft me daarvoor een mandaat gegeven”, aldus Van Steenbrugge.

“Ik ga ook de voetbalbond in gebreke stellen. Want hoe gaat de KBVB dit remediëren? Dat men de bondsactie te laat heeft ingesteld, een gebrekkig bondsreglement in gebruik neemt en sjoemelende clubs laat betijen; daar is Lokeren het eerste slachtoffer van. De KBVB beschermt de clubs niet die het spel wel correct hebben gespeeld. Hoe gaat de KBVB mijn probleem oplossen?”

bron: Belga