De Sutter en Van Overtveldt commissievoorzitters in EP – uiterst rechts buitenspel gezet

De Sutter en Van Overtveldt commissievoorzitters in EP - uiterst rechts buitenspel gezet

In het Europees Parlement zijn de voorzitters van de commissies verkozen. Zoals verwacht hebben Johan Van Overtveldt (N-VA) en Petra De Sutter (Groen) die functie in de wacht gesleept. Ook de uiterst rechtse ID claimde twee voorzitterschappen, maar de grote fracties hebben hun kandidaten buitenspel gezet. De gespecialiseerde commissies nemen in de machinerie van het grote Europees Parlement een scharnierrol in. Het is vaak in die cenakels dat bepalende allianties over nieuwe wetgeving gemaakt worden. Det zijn ook vertegenwoordigers uit de commissies die de standpunten van het parlement verdedigen in de finale onderhandelingen met de lidstaten.

Twee Belgen schopten het vandaag tot voorzitter van hun commissie voor de komende 2,5 jaar. Oud-minister van Financiën Johan Van Overtveldt zal de begrotingscommissie leiden. In die commissie zetelt Olivier Chastel (MR) als tweede vicevoorzitter. Oud-senatrice Petra De Sutter (Groen) is dan weer verkozen tot voorzitter van de commissie interne markt en consumentenbescherming. Marie Arena (PS) tenslotte leidt de komende 2,5 jaar de subcommissie mensenrechten.

De voorzitterschappen van de commissies worden volgens het systeem D’Hondt verdeeld op basis van de sterkte van de politieke fracties. Zo claimde ook de uiterst rechtse fractie ID de leiding over twee commissies, maar daar hebben de christendemocratische Europese Volkspartij, de sociaaldemocraten, de liberalen van Renew Europe en de groenen een stokje voor gestoken.

Zo haalde Maxette Pirbakas van het Franse Rassemblement National (RN) niet voldoende stemmen om het voorzitterschap van de landbouwcommissie in de wacht te slepen. De Duitse EVP’er Norbert Lins ging ermee aan de haal. De Britse Lucy Nethsingha van RE wordt voorzitter van de commissie juridische zaken, ten nadele van Gilles Lebreton (RN).

“Een ontkenning van de democratie”, kloeg Lebreton. Hij betoogde dat ID als vijfde sterkste fractie in het halfrond “het aantal functies met verantwoordelijkheid zou moeten krijgen dat equivalent is met haar electorale gewicht”. De pro-Europese fracties vinden dan weer dat uiterst rechts de legitimiteit niet heeft om topfuncties te claimen in een instelling die ze, volgens deze fracties, niet respecteren.

bron: Belga