VS keuren wapenverkoop aan Taiwan goed, ondanks verzet van China

VS keuren wapenverkoop aan Taiwan goed
VS keuren wapenverkoop aan Taiwan goed

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een verkoop van 2,2 miljard dollar aan wapens aan Taiwan goedgekeurd. Dat heeft het Pentagon gisteren bekendgemaakt. China had zich nochtans sterk verzet tegen die beslissing. Het Congres werd op de hoogte gebracht van de beslissing over de verkoop, die 250 Stinger-raketten, tanks en technische ondersteuning omvat.

De wapens kunnen Taiwan helpen om de huidige en toekomstige regionale bedreigingen aan te pakken en de veiligheid te verbeteren, terwijl de politieke stabiliteit en het militaire evenwicht in de regio behouden blijven, aldus het Pentagon.

Vorige maand hekelde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken de mogelijke verkoop nog vanwege de toegenomen politieke spanningen met Washington. Peking erkent Taiwan niet als zelfstandige democratie, maar als deel van zijn grondgebied.

De Taiwanese autoriteiten bedankten de VS voor hun steun. “Taiwan zal de investeringen in nationale defensie versnellen en zijn partnerschap met de VS en andere gelijkgestemde landen blijven versterken om samen de regionale veiligheid en stabiliteit te waarborgen”, klinkt het in een statement.

Bron: Belga