Uitleveringswet Hongkong – Regeringsleider van Hongkong verklaart uitleveringswet “dood”

Uitleveringswet Hongkong - Regeringsleider van Hongkong verklaart uitleveringswet
Uitleveringswet Hongkong - Regeringsleider van Hongkong verklaart uitleveringswet "dood"

De regeringsleider van Hongkong Carrie Lam heeft dinsdag de uitleveringswet doodverklaard na de aanhoudende protesten tegen die wet. Ze weigerde evenwel het project definitief in te trekken, wat de demonstranten eisen. “Er zijn nog altijd hardnekkige twijfels over de oprechtheid van de overheid of zorgen dat de overheid het proces opnieuw kan opstarten in de Wetgevende Raad. Dus wil ik hier herhalen dat er geen enkel project is. Het project rond de wet is dood”, verklaarde Lam aan journalisten. Het woord “terugtrekking” nam ze niet in de mond. Daarom lieten de betogers weten dat ze op straat zullen blijven komen.
In Hongkong wordt al weken gemanifesteerd tegen de omstreden uitleveringswet die het mogelijk zou maken om verdachten van misdrijven uit te leveren aan China.
Op 1 juli, op de 22e verjaardag van de overdracht van de regio, liepen de protesten uit de hand en bezetten de manifestanten urenlang het parlement. Afgelopen zondag kwamen nog eens tienduizenden mensen op straat. Toen viseerden ze het station waar de hogesnelheidstreinen uit continentaal China arriveren.

Bron: Belga