“Gaan niet inboeten op kwaliteit”

Gaan niet inboeten op kwaliteit

De federale politie nuanceert het bericht dat commissaris-generaal Marc De Mesmaeker aan de volgende regering vraagt om de toelatingsvoorwaarden te versoepelen en bijvoorbeeld ook mensen met een beperkt strafblad toe te laten. “Het is zeker niet zo dat we vanuit een personeelstekort gaan inboeten op de kwaliteit bij de aanwerving van politie-agenten”, legt woordvoerster Sarah Frederickx uit. “We willen vooral komen tot een meer transparante en efficiënte rekrutering”, klinkt het. De politie heeft op dit ogenblik 3.700 vacatures. In een interview met Knack zegt Marc De Mesmaeker, sinds een jaar commissaris-generaal van de federale politie, dat hij aan de volgende regering wil voorstellen om duidelijk te maken welke straffen tot een onmiddellijke uitsluiting van de selectieprocedure leiden.

Dus het beeld dat de politie op zoek zou zijn naar mensen met een strafblad om zo het personeelstekort op te vangen, klopt helemaal niet, zegt Sarah Frederickx aan Belga. “We gaan zeker niet inboeten op kwaliteit”, zegt Frederickx.

Het is volgens haar de bedoeling om kandidaten van bij de start van de selectieprocedures meer duidelijkheid te geven. “Nu konden bij manier van spreken ook daders van zedenfeiten of drugtrafiek zich kandidaat stellen en werden die er door de interne selectieprocedures uit gehaald. Bedoeling is dat we aan die mensen van bij de start zeggen dat het geen zin heeft om zich kandidaat te stellen. Anderzijds heeft het geen zin om mensen te weren die ooit een parkeerboete hebben gehad of een boete omdat ze fietsten zonder licht. Maar dat is nu ook al niet het geval. Alleen willen we zorgen voor meer transparantie en een meer efficiënte rekrutering”, legt Frederickx uit.

bron: Belga