“Camera’s met gezichtsherkenning op luchthaven in Zaventem”

Camera's met gezichtsherkenning op luchthaven in Zaventem

De politie op de luchthaven van Zaventem gaat starten met technologie voor gezichtsherkenning. Dat zegt commissaris-generaal Marc De Mesmaeker in een interview met Knack. In het interview met Knack wijst De Mesmaeker op het nut van de vele ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning die de voorbije jaren geplaatst zijn. “Die camera’s hebben ons al verschillende malen geholpen om misdrijven snel op te helderen, denk maar aan de moord op Julie Van Espen. Burgers beseffen dat en hebben leren leven met de aanwezigheid van die camera’s, al heeft onze privacy ook haar rechten”, aldus De Mesmaeker.

De commissaris-generaal wil daarnaast ook “zo snel mogelijk” op bepaalde plaatsen camera’s met gezichtsherkenning inzetten. “Ik ben net terug uit Brazilië en Colombia. Ik zag op de luchthaven van Sao Paolo dat de douane er toezicht houdt met camera’s met gezichtsherkenning. De resultaten zijn indrukwekkend. Het systeem pikt er mensen met een ‘verleden’ uit. Dan hoef je daar bij wijze van spreken niet met honderd agenten te staan om willekeurig mensen uit een rij te halen en te onderzoeken. Wij gaan die technologie straks inzetten op de luchthaven van Zaventem. We hebben daarover een akkoord met de exploitant van de luchthaven en de vakbonden. Een wetswijziging is daarvoor niet nodig”, legt De Mesmaeker uit.

Overal camera’s met gezichtsherkenning plaatsen lijkt dan weer een brug te ver. “Ik zou gezichtsherkenning toch niet overal gebruiken. Dat ligt in ons land nog vrij gevoelig. Het is wel degelijk een kwestie van een goed overwogen evenwicht.”

bron: Belga