“VS zullen geen contact meer hebben met Britse ambassadeur in Washington”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag laten weten dat zijn administratie geen contacten meer zal onderhouden met de Britse ambassadeur in de VS. Hij liet ook verstaan dat de volgende Britse regering er goed aan doet de man te vervangen. De ambassadeur in kwestie, Kim Darroch, had Trump in een reeks gelekte memo’s “onbeholpen” en “onbekwaam” genoemd. “Ik ken de ambassadeur niet, maar is niet graag gezien in de VS. We zullen er niet meer mee omgaan”, zo tweette de president.
De memo’s van Darroch lekten uit via The Mail on Sunday. De ambassadeur schrijft erin dat de regering van de Amerikaanse president “onbeholpen” en “onbekwaam” handelt en dat president Donald Trump onzekerheid uitstraalt. Daarnaast raadt hij regeringsleden aan de nieuwsverhalen over de machtsstrijd in het Witte Huis te geloven, hoewel Trump die zelf altijd afdoet als fake news.
De ambassadeur verwachtte ook niet dat het beter wordt. Toch mogen de Britten Trump niet bij voorbaat afschrijven, omdat hij, aldus Darroch, al bijna heel zijn leven lang genoemd wordt in schandalen en daarmee weg komt. Een herverkiezing van Trump in 2020 sluit de Britse ambassadeur dan ook niet uit. In een memo van vorige maand schrijft hij dat zijn diehardfans even enthousiast zijn als in 2016 en dat zijn Republikeinse partij “vierkant achter hem staat”.
Trump gaf ook de Britse premier Theresa May een veeg uit de pan over hoe ze de brexit aanpakt. “Wat een puinhoop hebben zij en haar omgeving gerecreëerd. Ik heb haar gezegd hoe ze het moet doen, maar ze heeft een andere weg gekozen”, klonk het.

bron: Belga