Toyota test wagen met zonnepanelen die bereik met 56 km uitbreiden

Toyota test wagen met zonnepanelen die bereik met 56 km uitbreiden

Toyota test deze maand in de straten van Tokio een prototype hybride wagen met zonnepanelen erop die de elektrische actieradius met 56,3 kilometer kunnen verhogen. Dat is een stuk meer dan wat Toyota tot nu toe in huis had. Toyota heeft al sinds 2016 een hybride Prius met optioneel zonnepanelendak. Het maximale laadvermogen per dag van de zonnepanelen als de auto geparkeerd staat, is maar 6,1 km. Tijdens het rijden kunnen de panelen enkel energie opwekken voor de 12 volt batterij van de airconditioning en het navigatiesysteem.

Het prototype dat Toyota nu de baan op stuurt, is veel krachtiger. Het vermogen ligt met 860 Watt circa 4,8 keer hoger dan bij de bestaande wagen. Als de auto geparkeerd zonne-energie opvangt, kan dat de volledig elektrische actieradius met 44,5 km per dag uitbreiden. Al rijdend wordt dat dankzij de vrijgekomen bewegingsenergie tot 56,3 km extra.

Of en wanneer de wagen met krachtigere zonnepanelen op de markt zal komen, is niet bekend. En ook over de kostprijs zegt Toyota nog niets.

bron: Belga