Groot-Brittannië “moet EU verlaten op 31 oktober”

Groot-Brittannië
Groot-Brittannië "moet EU verlaten op 31 oktober"

Groot-Brittannië “moet de Europese Unie verlaten” op 31 oktober. Dat verklaarde de Britse minister voor de brexit, Stephen Barclay, op een persconferentie voor de buitenlandse pers. “We hebben altijd duidelijk gezegd, en Boris Johnson – favoriet om premier Theresa May te vervangen – heeft ook zeer duidelijk gezegd: Groot-Brittannië moet op 31 oktober vertrekken”. “De 27 EU-landen hebben overigens ook gezegd dat een nieuw uitstel zonder doel niet wenselijk is voor de Europese Unie”, zei Barcley, die het ook had over “brexit-moeheid”, veroorzaakt door het dossier dat het Britse politieke leven overschaduwt sinds het referendum van juni 2016 waarbij 52% van de Britten voor het verlaten van de EU gekozen hebben. Hij wees er ook op dat de bedrijven ook wensen dat de onzekerheid niet langer aansleept.

De twee favorieten voor de opvolging van Theresa May, Boris Johnson en Jeremy Hunt, hebben verzekerd dat ze een akkoord met de EU willen nadat het Britse parlement al drie keer het akkoord verwierp dat Theresa May in november heeft gesloten. Maar geen van beiden sluit een brexit zonder akkoord uit, terwijl Boris Johnson, die in de peilingen voorligt, de scheiding in oktober wil, akkoord of niet.

Voor Barclay is het “in het belang van de twee partijen om een no deal te vermijden”. Hij wees erop dat “volgens onze analyses de impact van een no deal belangrijker zal zijn voor Ierland dan voor Groot-Brittannië”. De Britse brexit-minister ontmoet dinsdag de hoofdonderhandelaar van de EU, Michel Barnier.

Bron: Belga