Verkiezingen Griekenland – Stembureaus geopend in Griekenland

Om 7 uur lokale tijd zijn in heel Griekenland de stembureaus opengegaan voor vervroegde parlementsverkiezingen. Die zullen wellicht het einde betekenen voor de extreemlinkse regering van Alexis Tsipras. Naar verwachting wordt de centrumpartij Nea Dimokratia van Kyriakos Mitsotakis opnieuw de grootste partij. De Grieken kunnen zondag stemmen tot 19 uur. Vier jaar na de opvallende verkiezingsoverwinning van Tsipras’ Syriza lijken de Grieken volledig uitgekeken op de partij. De achteruitgang van de partij is vooral een gevolg van het niet nakomen van verkiezingsbeloftes. Onder druk van de Europese schuldeisers werd de regering-Tsipras in juli 2015 namelijk gedwongen om een nieuw besparingsprogramma te aanvaarden. In ruil voor 86 miljard euro aan noodhulp moest Athene instemmen met enkele harde maatregelen, zoals lagere pensioen en hogere belastingen. Hoewel Griekenland al sinds augustus vorig jaar niet meer afhankelijk is van dergelijke internationale hulpprogramma’s, voelt vooral de middenklasse nog altijd de gevolgen van die maatregelen.
Daarnaast kunnen ook heel wat Grieken zich niet vinden in het – internationaal nochtans fel toegejuichte – akkoord dat met Skopje werd bereikt over de naam van de Republiek Noord-Macedonië.
Na een duidelijke nederlaag bij de Europese verkiezingen van 26 mei, besliste de Griekse premier dan maar om de parlementsverkiezingen met enkele maanden te vervroegen. Normaal gezien moesten de verkiezingen pas in oktober plaatsvinden.

Bron: Belga