Verkiezingen Griekenland – “Moeilijke beslissingen moeten nemen met een hoge politieke kost”

Verkiezingen Griekenland - "Moeilijke beslissingen moeten nemen met een hoge politieke kost"

De uittredende Griekse premier Alexis Tsipras heeft zondagavond in een toespraak in het Zappeion met opgeheven hoofd gereageerd op het verlies van zijn extreemlinkse partij Syriza bij de vervroegde parlementsverkiezingen van zondag. “Om Griekenland te brengen naar waar het nu staat, moesten we moeilijke beslissingen nemen met een hoge politieke kost”, zei hij. “Syriza regeerde tijdens het moeilijkste moment in de moderne geschiedenis van Griekenland”, zei Tsipras. Hij gaf toe dat er fouten werden gemaakt, maar dat zijn partij wel de doelstelling heeft bereikt om Griekenland te verlossen van besparingsmaatregelen.
Volgens de officiële schattingen haalde Syriza 31,6 procent van de stemmen, en won Nea Dimokratia met ruim 39 procent. Tsipras nam de verantwoordelijkheid van het verlies van zijn partij op zich, en beloofde Syriza te zullen hervormen tot een “grote progressieve democratische partij”.
Nea Dimokratia-leider en toekomstig premier Kyriakos Mitsotakis hield zondagavond een overwinningsspeech. Daarin zei hij dat de Grieken een duidelijke boodschap hebben gegeven voor groei, jobcreatie en veiligheid. Hij verklaarde de transparantie en meritocratie terug te zullen brengen naar Griekenland, en de stem van zijn land luider te zullen doen klinken in Europa. Maandag zal hij ingezworen worden als premier, en zal zijn regering aangekondigd worden.
Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft Mitsotakis gefeliciteerd met zijn “duidelijke overwinning”, maar voegde eraan toe dat “er nog veel te doen is” om Griekenland er weer helemaal bovenop te helpen.

bron: Belga