Nucleair akkoord Iran – Iran gaat “binnen enkele uren” uranium boven bovengrens verrijken

Iran zal “binnen enkele uren” beginnen met uranium te verrijken boven de grens van 3,67 procent. Dat heeft de woordvoerder van het Iraanse agentschap voor atoomenergie (OIEA) zondagochtend aangekondigd. Daarmee schendt de islamitische republiek een engagement uit het akkoord dat ze vier jaar geleden sloot met de grootmachten. “Binnen enkele uren”, na het regelen van enkele technische details, zal Iran de verrijking van uranium boven de grens van 3,67 procent hervatten, zo bevestigde woordvoerder Behrouz Kamalvandi het voornemen van Teheran om een belangrijk engagement uit het internationale akkoord over de nucleaire capaciteit van het land te schrappen.
Het akkoord uit 2015 beperkt de nucleaire capaciteit van Iran. Zo staat er onder meer dat Teheran niet meer dan 300 kilogram uranium mag verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent. Dat niveau is voldoende voor civiele activiteiten – zoals de opwekking van elektriciteit en medische research – maar volstaat niet voor de ontwikkeling van een bom.
Het akkoord tussen Iran en de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland staat op de helling sinds de Amerikaanse president Donald Trump besloot om zijn land eenzijdig terug te trekken en opnieuw sancties in te voeren tegen het islamitische regime.

bron: Belga