Berlijn en Londen vragen Iran schendingen van akkoord te stoppen

Zowel het Verenigd Koninkrijk als Duitsland hebben Iran vandaag opgeroepen om te stoppen met het schenden van de bepalingen uit het nucleair akkoord, nadat het Iraanse agentschap voor atoomenergie (OIEA) deze ochtend aankondigde uranium te gaan verrijken boven de bovengrens van 3,67 procent. Beide landen zeiden zich met de andere partijen van de deal te beraden over volgende stappen. “Wij dringen er bij Iran krachtig op aan om te stoppen met alle activiteiten die in strijd zijn met zijn beloftes”, klonk het bij de woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de Britse regering had het over een schending van de afspraken uit het akkoord. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het Verenigd Koninkrijk zich “ten volle blijft inzetten” voor het akkoord, maar dat Iran onmiddellijk moet ophouden met alle activiteiten die er strijdig mee zijn.

Het akkoord uit 2015 beperkt de nucleaire capaciteit van Iran. Zo staat er onder meer dat Teheran niet meer dan 300 kilogram uranium mag verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent. Dat niveau is voldoende voor civiele activiteiten – zoals de opwekking van elektriciteit en medische research – maar volstaat niet voor de ontwikkeling van een bom.

De overeenkomst werd gesloten tussen Iran en de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland. Het voortbestaan is onzeker sinds de Amerikaanse president Donald Trump besloot om zijn land eenzijdig terug te trekken en opnieuw sancties in te voeren tegen het islamitische regime.

Bron: Belga