Asiel en migratie – EU-landen vangen 65 migranten voor Maltese kust op

Het Maltese leger zal de 65 migranten die zich momenteel aan boord van een Duits reddingsschip voor de kust van Malta bevinden naar een haven op het eiland brengen, waarna ze meteen overgevlogen zullen worden naar andere Europese landen. Dat heeft de regering in Valletta zondag aangekondigd. Het schip, de Alan Kurdi, mocht zowel in Italië als Malta niet aanmeren, maar onderhandelingen met de Europese Commissie en de Duitse regering hebben nu toch voor een oplossing gezorgd, meldde de Maltese premier Joseph Muscat zondag omstreeks 16.30 uur op Twitter. De migranten bevinden zich in internationale wateren voor de kust van Malta, maar zullen opgepikt worden door een schip van het Maltese leger. Dat zal hen naar een haven op Malta brengen, maar de migranten zullen “onmiddellijk” herplaatst worden naar andere Europese lidstaten.
“Geen van deze immigranten zal in Malta blijven, want deze zaak valt niet onder de verantwoordelijkheid van de Maltese autoriteiten”, zegt Muscat. “Drie personen aan boord die dringende medische hulp nodig hebben, zullen meteen worden geëvacueerd.”
De Europese landen, die voorlopig niet bij naam genoemd worden, zijn ook bereid de helft van de 58 migranten over te nemen die eerder door het Maltese leger gered werden. “Dit is een erkenning van de goodwill van de Maltese regering”, zegt Muscat.

bron: Belga