Tempelstad Bagan en tiental andere culturele sites Unesco-werelderfgoed

Tempelstad Bagan en tiental andere culturele sites Unesco-werelderfgoed

Het Werelderfgoedcomité heeft zaterdag in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, veertien nieuwe culturele sites toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het gaat onder meer om de Dilmun-grafheuvels in Bahrein en de tempelstad Bagan in Myanmar. Het comité startte met een ochtendsessie waar de eerste zeven sites werden toegevoegd, waaronder de Dilmun-grafheuvels. Die werden gebouwd tussen 2050 en 1750 voor Christus, en omvatten onder meer 21 archeologische sites waarvan er zes grafheuvelvelden zijn met in totaal 11.774 grafheuvels. “Deze graftombes hebben kenmerken die uniek zijn in de wereld, niet enkel qua aantal, dichtheid en schaal, maar ook wat de details betreft zoals grafkamers met nissen”, zegt Unesco op zijn website.
In de voormiddag werd ook de Indiase “Roze Stad” Jaipur aan de lijst toegevoegd, bekend om zijn rooskleurige gebouwen, die in 1727 werd opgericht door Sawai Jai Singh II. Het Werelderfgoedcomité stemde daarnaast onder meer nog voor de oude Aboriginalsite Budj Bim, gelegen in de Australische deelstaat Victoria.
In de namiddagsessie volgden dan nog zeven andere sites, waaronder de Myanmarese tempelstad Bagan, met ontelbare boeddhistische tempels, ruïnes en stoepas. ICOMOS, een internationale ngo voor het behoud van culturele monumenten, had het toevoegen van Bagan aangeraden, omdat Myanmar een nieuwe erfgoedwet heeft aangenomen en een aantal ongepaste interventies voor het behoud van de tempels ongedaan heeft gemaakt.

bron: Belga