Iran wil nucleaire deal nog redden

Iran wil nucleaire deal nog redden

Iran is bereid om de nucleaire deal te redden en om de onderhandelingen te hervatten, ook met de Verenigde Staten. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani zaterdag verklaard, enkele uren voordat zijn land zou verdergaan met het overtreden van een belangrijke bepaling van het akkoord.
Rohani stelde wel als voorwaarde dat alle Amerikaanse sancties opgeheven moeten worden. Dat zei hij in een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron. “Een einde van alle sancties zou moeten leiden tot nieuwe ontwikkelingen tussen Iran en de 5+1-groep”, zei hij. In het verleden hebben de VS een opheffing van de sancties al uitgesloten.
De 5+1-groep bestaat uit de vijf permanente leden van de VN (China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) en Duitsland, die het nucleaire akkoord in 2015 met Iran sloten.
De verklaringen van Rohani kwamen er slechts enkele uren voor de start van een tweede fase van de gedeeltelijke terugtrekking van Iran uit de nucleaire overeenkomst.
In het akkoord staat onder meer dat dat Teheran niet meer dan 300 kilogram uranium mag verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent. Dat niveau is voldoende voor civiele nucleaire activiteiten – zoals de opwekking van elektriciteit en medische research – maar volstaat niet voor de ontwikkeling van een bom. Vanaf zondag zal Iran zich niet meer aan die limiet houden.
Dat zou betekenen dat de nucleaire deal volledig ineenstort. In hun telefoongesprek uitte Macron zijn bezorgdheid over een verdere verzwakking van het akkoord, liet zijn kabinet weten.
Bedoeling van de nucleaire deal uit 2015 was de nucleaire ambities van Iran aan banden te leggen, in ruil voor de opheffing van economische sancties. Vorig jaar besliste de Amerikaanse president Donald Trump om zich eenzijdig terug te trekken uit de overeenkomst. De andere betrokken landen willen Iran ervan overtuigen om het akkoord te blijven naleven.

bron: Belga