Peter Sagan en de rush naar de zevende groene trui: "Dat is waarom ik hier ben"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Peter Sagan (BORA-hansgrohe) start morgen in Brussel aan de 106e Tour de France met één belangrijk doel: voor de zevende keer de groene trui winnen en zo het record van Erik Zabel definitief naar de prullenmand rijden. "Die zevende groene trui, dat is waarom ik hier ben", liet Sagan vandaag duidelijk verstaan tijdens een persmoment. Het ging er bij momenten luchtig aan toe en de 29-jarige Slovaak deed zo veel mogelijk zijn best de vragen te ontwijken. Soms had hij ze niet eens gehoord, zoals toen hij dacht dat de vraag gericht was aan zijn Duitse ploegmaat Maximilian Schachmann. Vervolgens ging de Sagan-show voor de camera's voort. Gelukkig liet de levende legende daar wel wat antwoorden optekenen.

Zo beseft Sagan maar al te goed dat de zevende groene trui nog niet binnen is. Dit jaar staan er immers heel wat meer hoogtemeters op het programma. In de slotweek zal dat beginnen doorwegen. "Het wordt misschien wel een zware Tour dit jaar, met al die beklimmingen. Maar ik heb ook al Californië en Zwitserland gereden als voorbereiding en een hoogtestage afgewerkt."

Sagan begon het jaar met een ritzege in de Tour Down Under, maar drukte daarna nooit echt zijn stempel op de voorjaarsklassiekers en leek een beetje 'uitgeblust'. In de Ronde van Californië kwam hij opnieuw boven water met een ritzege en ook in Zwitserland graaide hij naar aloude traditie een etappe mee.

Sagan won vorig jaar drie ritten in de Tour - daarmee staat zijn teller intussen op elf - en gaat hij voort op de ingeslagen weg van Zwitserland, dan zal hij ook in deze editie een paar keer mogen juichen. Morgen wacht hem al een eerste kans, de laatste 500 meter gaat lichtjes omhoog en net dan heeft Sagan meer kans op de zege. "Het gaat echt wel maar lichtjes omhoog, donderdag heb ik die strook gezien", drukte de Slovaak meteen de verwachtingen. "Waar ik wel bijna zeker van ben, is dat het tot een sprint zal komen. Naar welke renners ik dan kijk? Groenewegen, Viviani, Ewan... ze zijn allemaal snel. Met een sprint weet je nooit en al zeker niet in de Tour."

De Slovaak maakt er geen geheim van graag naar ons land te komen. Jaarlijks werkt hij hier een deel van de voorjaarsklassiekers af. "Met het verschil dat het weer nu beter is. De zomer is gearriveerd in België. Een deel van die eerste rit lijkt op de Ronde van Vlaanderen, maar het zal helemaal anders zijn. Er zullen veel renners zijn die willen winnen. In de eerste week van de Tour is dat altijd zo. De Muur zal ook amper een rol spelen, want hij ligt te ver van de finish."

bron: Belga