"Geen teken dat Rusland INF zal naleven, en tijd is stilaan op"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland heeftt "geen teken" gegeven dat erop kan wijzen dat het van plan is om het ontwapeningsverdrag INF na te leven. Dat heeft Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, vandaag verklaard na afloop van de NAVO-Rusland Raad. "Het verdrag is in gevaar. Er is geen enkel teken van een doorbraak, en de tijd raakt stilaan op", zo deelde hij mee. De ambassadeurs van de NAVO hebben vandaag met hun Russische collega samengezeten om de onderlinge relaties te bespreken. Een van de hoofdthema's op de vergadering was het INF-verdrag (Intermediate Range Nuclear Forces of nucleaire middellangeafstandssystemen) uit 1987, dat Washington en Moskou verplichtte om al hun kernraketten en kruisraketten te vernietigen die een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer hadden.

Washington beschuldigt Moskou ervan het INF-verdrag te schenden door de ontwikkeling van het raketsysteem SSC-8. De VS kondigden daarom in februari formeel aan zich uit het verdrag terug te trekken indien Moskou tegen 2 augustus niet aan de voorwaarden van het verdrag voldoet. Daarop heeft Rusland ook zijn terugtrekking aangekondigd.

Stoltenberg benadrukte vandaag na afloop van het overleg dat de verdragsorganisatie Rusland als de belangrijkste verantwoordelijke ziet voor de crisis rond het INF-verdrag. "De reden dat het verdrag in gevaar is, zijn de Russische schendingen", aldus Stoltenberg. Volgens hem heeft Rusland "geen enkel teken van wil" getoond, dat erop wijst dat het land het verdrag zou willen naleven.

"Onze focus ligt nog altijd op het redden van het verdrag. Maar ik geef toe dat de waarschijnlijkheid dat dit gebeurt dag na dag afneemt."

"Er is nog altijd tijd om verdrag te redden, als Rusland het naleeft", aldus Stoltenberg. "Er zijn nog vier weken te gaan" voor de deadline van 2 augustus. Hij benadrukt dat het wel degelijk mogelijk is om het raketsysteem op een termijn van enkele weken te vernietigen. Stoltenberg stelt dat dit namelijk al gebeurde in 1987, na de ondertekening van het INF-verdrag.

De secretaris-generaal onderstreepte tot slot nogmaals het belang van het INF-verdrag. "Dit verdrag is een hoeksteen. Dat het in gevaar is, is een extreem ernstige zaak op het vlak van wapencontrole. Het kan ook de geloofwaardigheid van andere wapenverdragen ondermijnen als we aanvaarden dat dit wordt geschonden."

bron: Belga