Nog altijd 300 migranten vast in Libisch centrum dat gebombardeerd werd

Nog altijd 300 migranten vast in Libisch centrum dat gebombardeerd werd
Nog altijd 300 migranten vast in Libisch centrum dat gebombardeerd werd

In het gebombardeerde vluchtelingencentrum in Tajoura, nabij de Libische hoofdstad Tripoli, zaten gisteren nog altijd goed 300 mensen vast. Een dag eerder kwamen daar 44 mensen om en raakten er 130 gewond bij een bombardement op het kamp. In het kamp verbleven meer dan 600 mensen, en daarvan zijn er nog goed 300 ter plaatse. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie. De achterblijvers krijgen humanitaire steun van IOM, aldus de Libische IOM-woordvoerder Safa Msehli. Msehli kon niet bevestigen dat tientallen migranten op de vlucht zijn geslagen na de luchtaanval van dinsdagavond. Vandaag meldt IOM wel dat medewerkers een groep van gewonde vluchtelingen had aangetroffen en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis.

“De aanval van dinsdagavond heeft de levens gekost van onschuldigen, en alle betrokken partijen moeten meteen optreden”, aldus Othman Belbeisi, IOM-topman in Libië. “Het lijden van migranten in Libië is ondraaglijk geworden. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat Libië niet veilig is en dat duizenden levens nog altijd in gevaar zijn.” IOM beklemtoont in een communiqué dat burgers geen doelwit zijn. In kampen in en rond Tripoli, “die beschouwd worden als risicovol”, zitten zowat 3.300 migranten opgesloten.

De luchtaanval leidde tot een internationale rel, maar op een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad weigerde Washington woensdagavond de aanval te veroordelen.

Bron: Belga