Eiland Stromboli ontwaakt onder het as

Eiland Stromboli ontwaakt onder het as
Eiland Stromboli ontwaakt onder het as

Het Italiaanse eiland Stromboli is vandaag wakker geworden onder een dikke laag (vulkaan)as. De goed 900 meter hoge gelijknamige vulkaan heeft gisteren nog eens lelijk huisgehouden. Het eiland ligt in de Middellandse Zee, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Sicilië. Bestijgen mag enkel met een gids. Slechts een vijfhonderdtal mensen woont permanent op het eiland, maar in de zomer komen er veel toeristen. Een van hen kwam woensdagnamiddag om het leven door vallend puin nadat de vulkaan twee keer as gespuwd had tot twee kilometer hoog.

Vandaag is de vulkaan opnieuw rustig. Alle toeristen hebben het eiland verlaten. Blusvliegtuigen doen hun best om het vuur te doven dat op verschillende plaatsen ontstaan is door rondvliegend lava en brandende stenen. Het dorpje Ginostra, vlabkij de vulkaan, is volledig bedekt onder het as. De brandweer is bezig met het verwijderden van het goedje.

Wetenschappers en inwoners verzekeren dat de vulkaan opnieuw rustig is en dat een nieuwe uitbarsting niet in de gewoontes ligt van de Stromboli. De vulkaan op Stromboli is de laatste 2000 jaar actief.

Bron: Belga