245.000 jongeren gaan deze zomer op kamp met Vlaamse jeugdbeweging

245.000 jongeren gaan deze zomer op kamp met Vlaamse jeugdbeweging

Deze zomer gaan 245.000 kinderen en jongeren op zomerkamp met hun jeugdbeweging. Veel groepen hebben daarbij extra aandacht voor de duurzaamheid van zo’n kamp. Dat melden de Vlaamse jeugdbewegingen donderdag in een gezamenlijk persbericht. “Jeugdbewegingen zijn een van de bloeiendste Vlaamse tradities”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Het succes van onze jeugdbewegingen toont zich ook in de cijfers van de zomerkampen.”

Chirojeugd Vlaanderen telt dit jaar ongeveer 108.000 leden die op kamp gaan. Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn dat er zo’n 83.000. De KSA telt iets meer dan 29.100 leden op kamp, de KLJ 13.600 en FOS Open Scouting zo’n 7.555. Verder zijn er nog 1.500 leden bij de jeugddienst van de Katholieke Kerk (IJD), 1.170 bij de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) en bijna 1.000 bij Jeugd Rode Kruis.

“Het zomerkamp is altijd al back-to-basics, maar respect voor de natuur staat nu meer dan ooit bovenaan de agenda van deze jongeren”, legt Niels De Ceulaer van Chirojeugd Vlaanderen uit. “Dit jaar kwamen jongeren massaal op straat voor het klimaat. Veel lokale jeugdbewegingen voegden ook de daad bij het woord en toonden zich van hun duurzaamste kant bijvoorbeeld bij opruimacties in hun buurt.”

Bij veel jongeren leeft het idee om tijdens de zomer ook “het meest duurzame kamp” ooit te organiseren. “De jeugdbeweging is altijd al de plaats waar jongeren nieuwe dingen kunnen ontdekken en uitproberen. Logisch dus dat jeugdbewegingen voor jongeren ook op vlak van duurzaamheid een experimenteerruimte zijn om nieuwe dingen te leren”, aldus Brecht Goerlandt van KSA.

De jeugdbewegingen geven tips aan hun leiding en leden rond duurzaamheid, zoals hoe ze zo weinig mogelijk plastic gebruiken, hoe ze lokale producten kunnen kopen, hoe ze een mini-containerparkje op kamp kunnen bouwen en hoe ze duurzaam spelmateriaal en kampaandenkens kunnen kopen.

bron: Belga