Openbaar ministerie eist 5.000 euro boete van Wilders voor 'minder Marokkanen'-uitspraak

door
Belga
Leestijd 1 min.

Geert Wilders moet voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak een geldboete van 5.000 euro krijgen. Dat eiste het openbaar ministerie in Nederland vandaag in het hoger beroep tegen de PVV-voorman. Volgens het OM heeft Wilders met zijn gewraakte uitspraak aangezet tot haat en discriminatie. In eerste aanleg werd door het OM ook een geldboete van 5.000 euro geëist. De rechtbank achtte de PVV-voorman destijds wel schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar legde hem geen straf op. Zowel Wilders als het OM ging in hoger beroep.

De politicus wordt vervolgd omdat hij in 2014 zijn aanhangers tijdens een toespraak liet roepen dat ze "minder Marokkanen" wilden en dat hij dat zou gaan regelen. Volgens het OM was de speech van Wilders "doordacht en gepland". "Hij heeft bewust gekozen voor de woorden 'minder Marokkanen' en niet voor 'minder criminele Marokkanen'", zei de advocaat-generaal.

Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft in totaal twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling. In september krijgt de advocaat van Wilders de kans om te reageren op de strafeis. De uitspraak staat gepland op 11 oktober.

Bron: Belga