Lagarde legt voorlopig functie als IMF-directeur neer

Lagarde legt voorlopig functie als IMF-directeur neer
Lagarde legt voorlopig functie als IMF-directeur neer

Topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds Christine Lagarde verlaat tijdelijk haar post binnen de directie van het IMF nu ze werd voorgedragen als hoofd van Europese Centrale Bank (ECB). Dat zegt ze in een tweet. “Ik ben vereerd dat ik ben genomineerd voor het ECB-voorzitterschap. In het kader daarvan en in overleg met de ethische commissie van de raad van bestuur van het IMF, heb ik beslist om tijdelijk mijn verantwoordelijkheden als IMF-directeur neer te leggen tijdens de nominatieperiode”, aldus Lagarde.

Het is nog niet duidelijk wie de Française tijdens die periode zal vervangen bij het IMF. Mogelijk wordt dat de nummer twee, David Lipton.

De huidige ECB-president Mario Draghi treedt eind oktober af. Lagarde staat sinds 2011 aan het hoofd van het IMF en werd in 2016 herkozen voor een tweede termijn van vijf jaar. Eerder was ze onder meer minister van Financiën in Frankrijk. Ze zal voor haar nieuwe baan moeten verhuizen vanuit Washington naar Frankfurt.

Als de nominatie van Lagarde wordt verzilverd, wordt ze het eerste vrouwelijke hoofd van de ECB. Lagarde maakt niet op het gemakkelijkste moment haar intrede bij de ECB. De Europese economie draait minder hard dan een paar jaar geleden en de roep om nieuwe stimuleringsmaatregelen neemt toe. Draghi zinspeelde onlangs al op nieuwe renteverlagingen of een hervatting van het opkopen van schulden door de ECB. De inflatie komt lang niet in de buurt van het door de ECB gewenste niveau van net geen 2 procent. De markt houdt al rekening met een renteverlaging in september.

Bron: Belga