"Kwestie van tijd vooraleer België aan de beurt was"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische tienjaarsrente is vandaag onder het nulpunt gedoken. Ons land schaart zich zo bij Duitsland, Frankrijk, Finland, Nederland en Oostenrijk. "Het was een kwestie van tijd vooraleer België aan de beurt was met een negatieve tienjaarsrente", zegt Jean Deboutte van het Federaal Agentschap van de Schuld. De daling is goed nieuws voor de Belgische schatkist de volgende jaren. "We zien al maanden, sinds het begin van het jaar, dat de rente aan het dalen is", zegt Deboutte. Een van de redenen is de koersverandering van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank kijkt niet langer naar een renteverhoging, maar hint nu eerder op een verlaging. Daar komen dan de huidige economische problemen bij voor de wereldhandel, met heel wat onzekerheden, bijvoorbeeld door de handelsgeschillen.

In die context blijven bovendien de inflatievooruitzichten laag, wat ook bij de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsmakers tot nadenken heeft aangezet. Een verlaging van de depositorente (die is nu al negatief, waardoor banken die geld stallen in Frankfurt, ervoor moeten betalen) of opnieuw schuldpapier aankopen (wat de ECB tot eind vorig jaar deed) zijn opties die opnieuw over de lippen gaan. "Al die elementen hebben effect op de rente. Zelfs Italië profiteert ervan", aldus Deboutte.

Voor de financiering van de staatsschuld dit jaar ziet Deboutte weinig effect omdat er al heel veel gefinancierd is en het jaar al gevorderd is. De jongste prognose voor dit jaar staat op 1,82 procent van het bruto binnenlands product, en dit was al een verlaging. De komende jaren ziet hij wel een verlaging van de rentelast. "Vroeger dachten we nog dat we niet onder 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) rentelast zouden gaan." De komende jaren gaat het echter richting 1,5 procent. In 2023 zou de rentelast onder die kaap kunnen gaan. "De dalende rentelast is al jaren aan de gang en het gaat nog verder." Dat is positief, want België torst een staatsschuld van meer dan 100 procent van het bbp.

bron: Belga