Indonesië stuurt containers met illegaal plastic afval terug naar industrielanden

Indonesië stuurt containers met illegaal plastic afval terug naar industrielanden

De Zuidoost-Aziatische landen hebben steeds meer problemen met het feit dat ze dienen als dumpingplaats van (plastic) afval dat afkomstig is uit Westerse landen, omdat blijkt dat die landen er niet altijd het afval in steken dat ze etiketteren. Indonesië stuurde vorige maand al vijf containers terug naar de Verenigde Staten, deze keer stuurt het 49 containers terug naar meerdere Westerse landen. “De containers zijn verzegeld en klaar om teruggescheept te worden”, zegt een woordvoerder van de Indonesische douane. Het gaat om containers uit de VS, Duitsland, Australië en Hong Kong.

Steeds meer plastic uit geïndustrialiseerde landen vindt zijn weg naar Zuidoost-Aziatische staten nadat China vorig jaar de import van afval een halt toeriep om de vervuiling in te perken.

Maar landen als Indonesië, Maleisië en de Filipijnen zeggen nu dat ze geen dumpingplaats willen worden voor afval. Milieugroeperingen in Indonesië hebben de regering aangespoord om de regulering te verscherpen omtrent plastic afval.

In 2018 importeerde Indonesië 320 miljoen kilogram plastic afval. Een jaar eerder was dat nog 129 miljoen kilogram, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Handel.

Volgens de Ecological Observation and Wetlands Conservation (Ecoton), één van de milieugroeperingen, heeft het plastic afval uit het buitenland de Brantasrivier in de provincie Oost-Java vervuild. “Ongeveer 80 procent van de in die rivier gecontroleerde vis bevat microplastic”, zo klinkt het.

bron: Belga