Timmermans blijft onaanvaardbaar voor Visegradlanden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vier Visegradlanden blijven verenigd in hun verzet tegen de Nederlandse sociaaldemocraat Frans Timmermans aan het hoofd van de Europese Commissie. Dat heeft de Tsjechische premier Andrej Babis vandaag bevestigd bij zijn aankomst op de Europese top over de verdeling van de Europese topfuncties. De Deense liberale Margrethe Vestager daarentegen zou "een schitterende Commissievoorzitter" zijn, zo luidt het. Na een vruchteloze, vijftien uur aanslepende onderhandelingsmarathon ondernemen de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 lidstaten van de Europese Unie vandaag een nieuwe poging om de leiders van de Europese instellingen voor de komende jaren aan te duiden. Het voorzitterschap van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, staat centraal in de debatten.

Babis herhaalde vandaag dat de kandidatuur van Timmermans voor Tsjechië, Hongarije, Slovakije en Polen onaanvaardbaar is. "De vier Visegradlanden hebben een eenvoudig standpunt. Wij willen iemand aan het hoofd van de Commissie die geen negatief beeld heeft over onze regio. Wij vragen enkel dat het niet Timmermans wordt. Hij is niet aanvaardbaar. Zelf hebben we geen kandidaat", zei Babis.

Het neemt niet weg dat de Deense eurocommissaris Vestager volgens de Tsjechische premier "een schitterende Commissievoorzitter" zou zijn. Al erkende Babis dat ook Vestager op weerstand stuit bij sommigen onder de regeringsleiders en in het Europees Parlement.

Babis en Vestager behoren op Europees niveau tot dezelfde liberale familie, maar dat speelt bij de Tsjech niet mee. "De leiders van de vier Visegradlanden behoren allemaal tot verschillende politieke partijen, maar wij hebben een gemeenschappelijk standpunt. Ik vertegenwoordiger hier Tsjechië, niet de Europese liberale partij."

bron: Belga