"Onenigheid met sociaaldemocraten leidde tot Duitse onthouding"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Omdat de SPD, de sociaaldemocratische coalitiepartner van Angela Merkels CDU, het niet eens is met de voordracht van Ursula von der Leyen als Commissievoorzitter, moest Duitsland zich onthouden bij die beslissing in de schoot van de Europese Raad. Dat heeft de Duitse bondskanselier dinsdagavond zelf toegegeven. Ondanks het feit dat de Commissie voor de eerste keer in meer dan 50 jaar een Duitse voorzitter lijkt te krijgen, is Duitsland de enige EU-lidstaat die zich onthouden heeft bij de voordracht van de Duitse minister van Defensie. Onenigheid binnen de grote coalitie van CDU/CSU en SPD is er de oorzaak van.

In een mededeling zegt de SPD-top dat ze het er moeilijk mee heeft dat geen van de voorgedragen kandidaat-Commissievoorzitters - Manfred Weber, Frans Timmermans en Margrethe Vestager - uiteindelijk de nominatie in de wacht heeft kunnen slepen, maar dat die is gegaan naar een politica die niet eens aan de Europese verkiezingen heeft deelgenomen. Over mogelijke gevolgen voor de 'GroKo' rept de SPD met geen woord, maar Merkel zei op haar persconferentie na afloop van de top dat ze met haar coalitiepartner het gesprek wil aangaan.

De Franse president Emmanuel Macron liet zich na de top dan weer ontvallen dat Duitsland geen reden heeft om te klagen. "Als iemand mij kan uitleggen hoe dit akkoord Duitsland verzwakt, dat hij het dan doet." Voor Macron zelf is het een overwinning dat met von der Leyen als toekomstig Commissievoorzitter, Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad, Josep Borrell als Hoge Vertegenwoordiger en Christine Lagarde als ECB-topvrouw een "integraal Franstalige" ploeg zal aantreden.

Macron lijkt ook zijn slag thuis gehaald te hebben met het feit dat geen van de 'Spitzenkandidaten' benoemd is geraakt. Hij was altijd een koele minnaar van dat systeem omdat "de logica niet werd doorgetrokken" en er niet met transnationale lijsten werd gewerkt. Merkel zei dinsdagavond dat ze het hele voordrachtsysteem wil herbekijken om een herhaling van deze onverkwikkelijke benoemingsprocedure te herhalen. Transnationale lijsten en de rechtstreekse verkiezingen van kandidaten zijn opties die tegen het licht kunnen worden gehouden, aldus Merkel.

bron: Belga