Negen gewonden bij aanval van Jemenitische rebellen op Saoedische luchthaven

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij een aanval met drones van Jemenitische Houthi-rebellen op een Saoedische luchthaven zijn dinsdagochtend negen burgers gewond geraakt. Dat meldt het Saoedische nieuwsagentschap SPA. De aanval op de internationale luchthaven van Abha, in het zuiden van Saoedi-Arabië, werd uitgevoerd rond 00.30 uur plaatselijke tijd (23.30 uur Belgische tijd). De gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis en zouden in stabiele toestand verkeren, aldus de autoriteiten. Het gaat om acht Saoedische burgers en een Indiër.

De Houthi-rebellen maken al lange tijd gebruik van kleinere drones, die ook als speelgoed verkocht worden. Maar sinds enkele maanden beschikken ze ook over grotere modellen, die volgens de VN een bereik van 1.500 kilometer hebben en snelheden tot 250 kilometer per uur kunnen halen. Dat betekent dat ook de hoofdsteden van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten bereikt kunnen worden.

Het soennitische Saoedi-Arabië leidt sinds 2015 in Jemen een militaire campagne tegen de sjiitische Houthi's, die gesteund worden door Iran. De Houthi's controleren de hoofdstad Sanaa en andere delen van het arme land, en de Saoedi's vrezen dat ze Iran een voet aan de grond zullen bezorgen op het Arabische schiereiland. Het conflict heeft Jemen, dat sowieso al tot de armste landen van de Arabische wereld behoorde, in een catastrofale hongersnood gestort en heeft ook de infrastructuur in het hele land zware schade toegebracht.

bron: Belga