Wimbledon - 15-jarige Amerikaanse debutante schakelt vijfvoudig toernooiwinnaar Venus Williams uit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Venus Williams (WTA-44) zal Wimbledon dit jaar geen zesde keer op haar palmares brengen. De 39-jarige Amerikaanse werd maandag in de eerste ronde uitgeschakeld door haar 15-jarige landgenote Cori Gauff. De nummer 313 van de wereld won in 1 uur en 19 minuten met tweemaal 6-4. Williams won het toernooi al twee keer voordat Gauff geboren was: in 2000 en 2001. Later greep ze de titel ook in 2005, 2007 en 2008.

Gauff hoorde pas vlak voor de start van Wimbledon dat ze mocht deelnemen aan de kwalificaties. Zelfs daar had ze een wildcard voor nodig. Venus en Serena Williams zijn de idolen van Gauff. "Zij deden me realiseren wat mogelijk was. Zonder hen had ik hier nooit gestaan. Er waren nooit veel gekleurde spelers in de tennissport, zeker niet in Noord-Amerika", zei Gauff voorafgaand aan het toernooi.

Gauff benutte pas haar vierde wedstrijdpunt en ging vervolgens op het gras liggen. "Ik had nooit geloofd dat dit zou gebeuren. Het is de eerste keer dat ik moet wenen nadat ik een match win. Ik leef in een soort droom nu", zei ze direct na haar sensationele zege. "Ik heb nog nooit op zo'n grote baan gespeeld. Maar ik vertelde mezelf dat de lijnen precies hetzelfde liggen als op andere banen."

De tiener staat bekend als een van de grootste talenten ter wereld. De voormalig nummer een bij de junioren speelt in het ITF-circuit, het niveau onder de WTA-toernooien. Ze is de jongste winnares van een eersterondeduel op Wimbledon sinds Jennifer Capriati in 1991.

Williams was met haar 39 jaar de oudste speler op de hoofdtabel. Het leeftijdsverschil van 24 jaar tussen twee opponentes is het grootste sinds de 43-jarige Kimiko Date op het Australian open van 2014 verloor van de 16-jarige Belinda Bencic.

.

bron: Belga